21:37 uur

Wij sluiten dit liveblog. Voor nieuws en informatie over de coronacrisis volgt u de extra Terschelling TV uitzendingen.

18:04 uur

Om 21:30 uur een extra TerschellingTV uitzending met de laatste stand van zaken omtrent het coronavirus. In deze uitzending een gesprek met burgemeester Bert Wassink, Siart Smit van Oerol, Jannie Docter van ’t Schylger Jouw en huisarts Menno Swier.

16:56 uur

Doeksen heef een aangepaste dienstregeling.

14:32 uur

18 patiënten overleden, 409 nieuwe patiënten, in totaal 2460 positief geteste personen. Eerste besmetting op Texel.

WOENSDAG 18 MAART

20:32 uur

20:23 uur

Mogelijk spoedig een nieuwe dienstregeling bij Rederij Doeksen. Alleen een basisdienst is gegarandeerd zo melden bronnen aan Terschelling TV.

20:21 uur

HT-roeirace 2020 gaat niet door.

14:49 uur

10:54 uur

Bekijk hier de extra uitzending van gisteravond terug.

DINSDAG 17 MAART

18:03 uur

Rond 21:00 uur een extra uitzending van Terschelling TV met de laatste update van burgemeester Bert Wassink. Verder een gesprek met Jannie Docter over het onderwijs op Terschelling.

14:13 uur

19 patiënten overleden, totaal 43 doden. 292 nieuwe patiënten, in totaal 1705 positief geteste personen. Op de Waddeneilanden zijn geen gevallen bekend.

13:24 uur

Intussen sluit Resort Dellewal voorlopig de deuren voor nieuwe gasten.

13:22 uur

Lees hier het artikel van Hart van Nederland “Bewoners Terschelling willen per direct af van ‘coronavluchtelingen’”.

12:40 uur

Een overzicht van wat er tot nu toe bekend is

Zondagavond riep burgemeester Bert Wassink toeristen op om niet meer naar Terschelling te komen. Volle boten, zo zegt Wassink, passen niet meer in het huidige beeld. Eerder op de avond kwam het kabinet met aanvullende maatregelen. Zo moesten alle eet- en drinkgelegenheden per direct sluiten, om verspreiding met het coronavirus verder te voorkomen. Ook is zondag aangekondigd dat de scholen gaan sluiten. Omdat sommige ouders geen opvang hebben voor hun kinderen is afgesproken dat er op scholen wel opvang mogelijk is.

Maandag heeft burgemeester Bert Wassink samen met andere burgemeester van de Waddeneilanden overlegt met de veiligheidsregio en de veerdiensten. Na dit overleg is besloten om de capaciteit op de veerboten van Rederij Doeksen met een derde te beperken, om zo het risico op besmetting te minimaliseren.

Intussen roepen verschillende eilanders op sociale media op om toeristen van Terschelling te weren. Sommigen vinden dat alleen nog eilandbewoners moeten worden toegelaten op de veerboot.

Naast de eet- en drinkgelegenheden zijn ook verschillende accommodaties en vakantieparken zijn ondertussen gesloten. Verder zijn vrijwel alle evenementen tot 6 april afgelast.

12:06 uur

Op sociale media wordt de oproep om toeristen te weren van Terschelling veel gedeeld. Onder eilanders is veel onrust over het coronavirus, omdat op Terschelling veel ouderen wonen. Anderzijds worden op Twitter nog veel aanbiedingen geplaatst voor overnachtingen.

11:01 uur

Een overzicht van VVV Terschelling.

GESLOTEN T/M 6 APRIL:

Horeca, musea en sportinstellingen
Excursies en rondleidingen
Bibliotheek
Vakantiepark Tjermelân
Vakantiepark de Riesen
Stayokay
Camping Cnossen

GEANNULEERD

Alle evenementen zijn tot 6 april geannuleerd.

09:14 uur

Ondertussen hebben een aantal parken/appartementen besloten om te sluiten.

09:11 uur

Er komen steeds meer berichten binnen van restaurants die bezorgen of die daarover nadenken.

MAANDAG 16 MAART

16:59 uur

Aanvankelijk werd gevraagd om een extra raadsvergadering. Intussen is bekend dat deze niet door gaat na overleg met de verschillende fracties.

16:45 uur

De partij Samen Terschelling vraagt om een extra raadsvergadering. Samen Terschelling wil een stop op inkomende toeristen instellen om ouderen en zwakkeren op Terschelling te beschermen tegen het coronavirus.

Bron: Leeuwarder Courant

14:39 uur

Rederij Doeksen beperkt capaciteit veerdiensten en roept haar reizigers op om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

14:27 uur

Wederom verontwaardiging over toeristen op sociale media.

14:01 uur

4 patiënten overleden, 278 nieuwe patiënten, in totaal 1413 positief geteste personen. Eerste besmetting in de gemeente Harlingen.

13:51 uur

11:22 uur

Ook zwembad de Dobe en de bibliotheek in Midsland zijn gesloten.

11:04 uur

Verder zijn er ook maatregelen bij De Koperwiek in Midsland.

10:57 uur

Lokaal Terschelling heeft een oplossing voor de gesloten winkel, ook zij bezorgen aan huis.

10:50 uur

Op sociale media verschijnen steeds meer oproepen om toeristen te weren.

10:42 uur

Huisarts Esther Ronner deelt de oproep van burgemeester Wassink. “Een echte fan (van Terschelling, red.) blijft thuis.”

10:30 uur

Vandaag overlegt burgemeester Bert Wassink samen met de andere eilandburgemeesters, de veerdiensten en de veiligheidsregio. Bert Wassink wil dat er concrete afspraken worden gemaakt. “Lukt dat niet dan moeten we ons als burgemeesters op nadere stappen beraden.” De autoriteiten in de Duitse deelstaat Schleswich-Holstein hebben al besloten om de eilanden in Nord- en Ostsee met ingang van maandag af te sluiten voor toeristen.

Bron: DVHN

10:26 uur

Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd op berichten dat toeristen massaal naar Terschelling lijken te komen. Foto’s vanuit Harlingen laten zien dat er een flink aantal mensen, waaronder veel Duitsers, de oversteek willen maken.

10:14 uur

Steeds meer restaurants gaan thuisbezorgen, met de bedoeling de verliezen zo beperkt mogelijk te houden. Zo ook Café-Restaurant Onder de Pannen in Midsland.

10:11 uur

Eerder vandaag zijn er op West-Terschelling verschillende toeristen gezien, ondanks de oproep van burgemeester Wassink om niet te komen en binnen te blijven. Voor de toeristen die er nu zijn is overigens weinig te doen: alle eet- en drinkgelegenheden zijn vandaag gesloten en ook veel activiteiten en evenementen gaan deze maand niet door.

10:02 uur

Een oproep van Sytse Schoustra, nadat er wederom toeristen zijn aangekomen:

09:59 uur

Verder gaan ook deze activiteiten gaan niet door.

09:44 uur

Woningcoöperatie WoonFriesland heeft ook maatregelen genomen in verband met het coronavirus.

Voor ons staat de gezondheid van onze huurders en medewerkers bovenaan! Daarom voeren wij alleen noodzakelijke werkzaamheden (spoed) uit. Deze tijdelijke maatregel raakt onze dienstverlening. We rekenen op je begrip. WoonFriesland blijft 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

09:26 uur

Vanaf gisteravond zijn alle eet- en drinkgelegenheden op Terschelling gesloten. Ook alle eilander scholen zijn vanaf vandaag dicht. We brengen u vandaag via dit liveblog verder op de hoogte van het laatste nieuws en de impact van de maatregelen op de Terschellinger gemeenschap.

ZONDAG 15 MAART

20:55 uur

De scholen op Terschelling zijn morgen gesloten. Er wordt aan ouders verzocht in eerste instantie zelf opvang van de kinderen te verzorgen. Maandag worden ouders via de school verder geïnformeerd.

20:39 uur

Verschillende restaurants bezorgen nu aan huis, omdat zij klanten toch willen bedienen.

18:53 uur

18:35 uur

Alle horeca-gelegenheden op de schepen van Rederij Doeksen en in de terminals zijn gesloten vanaf 18:00 uur vanavond, omdat dit valt onder de nieuwe maatregelen.

18:30 uur

Burgemeester Wassink meldt dat morgen overleg plaatsvindt tussen de veiligheidsregio en de veerdiensten.

18:26 uur

Ook de huisartsenpraktijken op Terschelling nemen extra maatregelen, zo meldt huisarts Esther Ronner. Daarnaast roept zij toeristen op om niet naar het eiland te komen.

18:07 uur

De FjoerToer is definitief afgelast, omdat alle evenementen tot 6 april niet doorgaan.

18:04 uur

Op dit moment is nog niet bekend hoe de scholen op Terschelling invulling gaan geven aan de nieuwe maatregelen. In de loop van de avond kunnen ouders informatie vanuit de scholen verwachten. Zodra wij meer informatie hebben melden wij dit op ons liveblog.

18:01 uur

Verschillende eilanders maken zich op social media zorgen over het aantal toeristen dat naar de Wadden komt. Nu heeft burgemeester Wassink iedereen opgeroepen op om thuis te blijven. “Toeristen moeten thuisblijven, dat is nu het advies”, zo zegt Wassink, want “volle boten passen niet meer in het beeld”.

17:51 uur

Ieders Plak is vanaf vandaag gesloten, omdat ook zij onder de nieuwe maatregelen vallen.

17:39 uur

Burgemeester Wassink roept iedereen op om thuis te blijven. “Toeristen moeten thuisblijven, dat is nu het advies”, zo zegt Wassink.

17:39 uur

Intussen is bekend dat ook de FjoerToer geen doorgang kan vinden. Ook veel andere evenementen deze maand gaan niet door.

17:38 uur

Burgemeester Wassink: “Blijf vooral thuis, volle boten passen niet meer in het huidige beeld.”

17:30 uur

Bekijk nu het gesprek met burgemeester Bert Wassink.

17:30 uur

ALLE HORECA GESLOTEN VANAF 18:00 UUR.

17:21 uur

Het live gesprek met burgemeester Bert Wassink start direct na afloop van de landelijke persconferentie.

17:17 uur

Taxi Midsland rijdt voorlopig niet door het coronavirus, omdat zij ook veel contact hebben met klanten.

Voir cette publication sur Instagram

Taxi Midsland staat op slot en blijft aankomende week ook op slot! Ik hoop dat ik hiermee een kleine bijdrage kan leveren om het virus in te dammen cq ter voorkoming van verdere verspreiding. Laten we allemaal ons steentje bijdrage en indien nodig elkaar helpen!!

Une publication partagée par Taxi Midsland (@taximidsland) le

16:40 uur

Om 17:30 is er een live gesprek op Terschelling TV met burgemeester Bert Wassink, dit is te volgen via onze website en ook via het YouTube-kanaal van TerschellingTV. Hierin zal Bert Wassink een laatste stand van zaken geven omtrent het coronavirus. Bekijk hier de update met Bert Wassink.

16:26 uur

Premier Rutte spreekt morgen om 19.00 uur het land toe over de coronacrisis. De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden.

15:22 uur

Galerie Opwest is intussen gesloten tot het einde van de maand.

14:38 uur

Aan het eind van de middag wordt verwacht dat het kabinet met nieuwe maatregelen komt. Zodra deze bekend zijn informeren wij u over de impact op Terschelling.

14:27 uur

14:01 uur

8 patiënten overleden, 176 nieuwe patiënten, in totaal 1135 positief geteste personen, zo meldt het RIVM. Het aantal daadwerkelijke besmettingen ligt veel hoger, omdat mensen met milde klachten niet meer getest worden. Intussen is op Terschelling nog altijd geen besmetting geregistreerd.

13:52 uur

RSG Simon Vestdijk heeft besloten de locaties te sluiten. Dit geldt voorlopig tot woensdag 18 maart, zo wordt gemeld op de website. Ook de Maritieme Academie Harlingen is gesloten.

13:34 uur

Terschellinger huisarts Esther Ronner roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen.

13:30 uur

NOS op 3 heeft een video gemaakt met uitleg over het coronavirus en de maatregelen die worden genomen.

12:22 uur

Zeevishandel Noordzee is voor zo ver bekend het eerste bedrijf dat gesloten is op Terschelling.

11:49 uur

De boomfeestweek van Staatsbosbeheer en de basisscholen op Terschelling gaat niet door. Deze zou gehouden worden in de week van 16 tot en met 20 maart.

11:23 uur

Volgende week wordt meer duidelijkheid verwacht over het al dan niet doorgaan van de FjoerToer.

10:52 uur

Intussen zijn verschillende eilanders met een initiatief gekomen om elkaar te helpen. Zo is er de Facebook-groep ‘Mijn deur staat open op Terschelling’ voor het opvangen van kinderen van zorgmedewerkers. En ook verschillende eilanders bieden buren aan om boodschappen te doen. Er wordt opgeroepen om ook zelf actie te ondernemen voor ouderen en zieken. Met de #CoronaHulpTerschelling kun jij jouw hulp delen.

10:46 uur

Arriva Terschelling vraagt reizigers om via de achterdeur in te stappen en daar in te checken. Daarnaast vragen zij om per pin te betalen.


Foto: redactie

10:44 uur

Ook supermarkt Coop in Midsland roept klanten op om handcontact te vermijden en te betalen met pin.

10:34 uur

Een mededeling van Jumbo over de drukte: hamsteren is echt niet nodig.

ZATERDAG 14 MAART

19:47 uur

17:35 uur

Ook de activiteiten van MooiWeer gaan door zoals gepland. Op Terschelling is dit weekend dus nog genoeg te doen.

17:30 uur

Op Terschelling zijn alle restaurants geopend, hetzij met extra hygiëne voorschriften. Veel restaurants vragen de gasten om per pin af te rekenen.

16:26 uur

Rederij Doeksen limiteert het aantal passagiers op de veerdiensten niet. Wel zijn er op dit moment veel annuleringen bij de rederij. Daarnaast heeft Doeksen besloten om geen contact geld meer te accepteren.

15:15 uur

Op dit moment valt nog niet te zeggen of er meer annuleringen zijn. Mochten wij hierover informatie hebben dan melden wij dat hier.


Bron: Fodzoeker.nl

15:09 uur

Deze kaart laat de verspreiding zien. Ondertussen zijn op de Waddeneilanden nog geen besmettingen vastgesteld. Ook in Friesland stijgt het aantal besmettingen niet enorm.

14:47 uur

2 patiënten overleden, 155 nieuwe patiënten, in totaal 959 positief geteste personen, zo meldt het RIVM. Op de Waddeneilanden zijn nog steeds geen besmettingen geconstateerd.

11:40 uur

De Tigerstelling, het bunkercomplex op West-Terschelling, stopt vanaf maandag met rondleidingen voor bezoekers.

11:39 uur

Ook onder eilanders leeft het coronavirus. Verschillende mensen maken zich zorgen.


Bron: Fodzoeker.nl

11:34 uur

Reddingbootdag 25 april gaat niet door.

VRIJDAG 13 MAART

18:44 uur

Alle kerkdiensten op Terschelling zullen niet doorgaan. Ook de kringloop gaat niet door.

17:37 uur

Verschillende restaurants nemen maatregelen in verband met het coronavirus. Zij vragen klanten dan ook via pin te betalen.

16:30 uur

Bekijk hier een extra update met de laatste stand van zaken.

15:43 uur

Pieter Bierman vraagt zich het volgende af:

15:38 uur

Ook snackbar De Clipper in Midsland neemt maatregelen.

15:30 uur

Verschillende evenementen afgelast door het coronavirus.
Een stand van zaken:
De volgende evenementen/activiteiten zijn afgelast door het coronavirus:

De volgende instellingen zijn gesloten of hebben een aangepast beleid:

15:27 uur

Digi-taalhuizen, computercursussen en de lessen op maat in de bibliotheek gaan niet door.

15:21 uur

Ook museum ’t Behouden Huys sluit haar deuren.

15:12 uur

Was je handen op ‘Terug naar Terschelling’ van Hessel volgens deze instructie.

15:02 uur

De voorstellingen ‘Mattheus Liefde’ in het West End Theater zijn uitgesteld.

Bron: Fodzoeker.nl

15:00 uur

Rederij Doeksen vraagt reizigers om de hygiënevoorschriften in acht te nemen. Bovendien is de rederij aangemerkt als primaire infrastructuur, waardoor een verbinding met het eiland gegarandeerd blijft.

14:56 uur

Het concert van muziekvereniging Jubal gaat ook niet door.

Op basis van de berichtgeving van het Ministerie en de RIVM hebben wij besloten om het concert niet door te laten gaan. De trekking van de verloting vindt nog wel plaats op 28 maart.

14:10 uur

Eilanders zijn massaal inkopen aan het doen in de supermarkt, ondanks de oproepen om dat niet te doen. Verschillende schappen zijn intussen al bijna leeg. Echter is het volgens de overheid niet nodig om extra inkopen te doen. Ook worden de supermarkten voldoende bevoorraad.

Lege schappen in een supermarkt Lege schappen in een supermarkt
Foto’s: redactie

14:00 uur

190 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Nederland. De Waddeneilanden zijn nog steeds coronavrij.

12:09 uur

Een gesprek met burgemeester Bert Wassink ziet u later in een extra uitzending. Ook op het gemeentehuis worden extra maatregelen genomen.

11:46 uur

Verder stopt ook SJT alle activiteiten.

Bron: Fodzoeker.nl

11:29 uur

Ook de kringloop van de West Aleta Singers is dicht tot 1 april.

Bron: Fodzoeker.nl

11:11 uur

De winactie van Terschellinger Cranberries wordt niet geschrapt.

11:03 uur

Rederij Doeksen meldt dat ook de nachtboot na het concert niet vaart.

10:30 uur

Op Terschelling zijn op dit moment nog geen gevallen met het coronavirus geconstateerd. Ook in Friesland zijn nog weinig besmettingen gemeld.

10:00 uur

Tess reageert op het afgelasten van het concert.

09:34 uur

Veel evenementen op Terschelling zijn intussen afgelast. Vandaag verwachten we hierbij een aantal reacties. Via dit liveblog blijven we u op de hoogte houden.

DONDERDAG 12 MAART

22:42 uur

22:38 uur

Eerder vanavond kregen studenten een mail van NHL Stenden hogeschool. Hieruit volgt dat alle onderwijslocaties sluiten door de nieuwe maatregelen.

Het kabinet heeft op donderdagavond 12 maart besloten dat al het onderwijs op Nederlands hogescholen in ieder geval tot en met 31 maart zal worden afgelast. NHL Stenden hogeschool volgt dit advies op. De volgende maatregelen worden getroffen en zijn per direct van toepassing.

Vanaf vrijdag 13 maart tot in ieder geval 31 maart vinden er geen colleges plaats op onze Nederlandse locaties. Dit geldt ook voor andere onderwijsactiviteiten zoals tentamens.
Onze studenten worden zo spoedig mogelijk geïnformeerd over de mogelijke gevolgen van de genomen maatregelen op het gebied van onderwijs en examens.

Studenten kunnen hiervoor ook ons intranet raadplegen.

22:27 uur

Bekijk hier het laatste nieuws in de update op Terschelling TV.

17:30 uur

Het statement van Ahoy Rotterdam is ondertussen naar buiten gebracht.

17:20 uur

Muziekvereniging Schylge schrapt ook haar evenement.

16:45 uur

16:39 uur

Verschillende organisaties hebben op dit moment overleg over de vraag wat het kabinetsbesluit voor gevolgen heeft. Verschillende evenementen zijn afgelast door het coronavirus.

15:23 uur

Welkom op dit liveblog over het coronavirus. Evenementen worden afgelast door coronavirus. Bijeenkomsten met meer dan honderd mensen worden verboden. Wat betekent dit voor eilander evenementen? Volg hier al het nieuws.


PARTNERS VAN TERSCHELLING TV